Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΜΙΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΑΣΗΣ



Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει στον οργανισμό μας η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλα αυτά για την όλη διαδικασία χρησιμοποιούμε την λέξη ηλιοθεραπεία, δηλαδή την χρήση του ηλίου ως μέσου ίασης. Τελικά ο Ήλιος βλάπτει ή θεραπεύει;
Στα αρχαία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ο Ήλιος λατρευόταν ως θεός παντεπόπτης και ζωοποιός. Ταυτιζόταν με τον Δία, ενώ οι τελετές λατρείας του λάμβαναν χώρα στα βουνά, όπου η ηλιακές ακτίνες ήταν πιο ισχυρές και τα ενεργειακά αποθέματα υψηλοτέρα.
Ο Ήλιος, κατά την αρχαία θεραπευτική, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του αρτηριακού αίματος, να ανυψώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να εξαγνίσει την ψύχη. Πιο αναλυτικά, η αρχαία παράδοση μας διδάσκει ότι η καλύτερη ώρα για ηλιοθεραπεία είναι πριν από την ανατολή του ηλίου, όπου οι ακτίνες που ανακλώνται στην ατμόσφαιρα μεταφέρουν την μέγιστη ζωτική ενέργεια που είναι ικανή να επηρεάσει ευεργετικά τον εγκέφαλο και να βελτιώσει το νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, όταν ο Ήλιος ανατέλλει, οι ακτίνες του έρχονται σε ευθεία γραμμή επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και την ευαισθησία μας. Όταν ο Ήλιος μεσουρανεί επηρεάζει το πεπτικό μας σύστημα σταθεροποιώντας το στομάχι, ενώ το απόγευμα η δύναμη του Ήλιου μειώνεται έχοντας αδύναμα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Σήμερα η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ο Ήλιος, εκτός από την όμορφη εμφάνιση που δίνει στο δέρμα λόγο της έκκρισης μελανίνης, μπορεί να προσφέρει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες που συνδέονται άμεσα με την δημιουργία της βιταμίνης D,μιας βιταμίνης που δεν μπορεί να ληφθεί από το φαγητό, ενώ η έλλειψη αυτής προκαλεί οστεοπόρωση λόγο του σημαντικού ρόλου που παίζει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Άλλες έρευνες σχετίζουν την έλλειψη βιταμίνης D με την πρόληψη του καρκίνου, τις καρδιόπαθειες και τον διαβήτη.
Γνωστή ακόμα είναι η δράση του Ήλιου στην μετατροπή της προβιταμίνης Α σε Βιταμίνη Α, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Έρευνα του πανεπιστήμιου Harvard έδειξε ότι η έκθεση για μικρό χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό συντελεί στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του εντέρου, των πνευμόνων, ακόμα και του δέρματος, ενώ η έκθεση στον Ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα με αντηλιακό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση λόγο της αδυναμίας του οργανισμού να δημιουργήσει τις προστατευτικές ουσίες βιταμίνη D και μελανίνη.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η εισχώρηση των ακτινών UVA και UVB στον εγκέφαλο μπορεί να είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της διάθεσης και της ευχαρίστησης. Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι εθελοντές που έκαναν solarium χωρισμένοι σε δυο ομάδες, με την μια ομάδα να χρησιμοποίει solarium με φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία και την δεύτερη ομάδα solarium χωρίς φίλτρα, αγνοώντας την διαφορά και κάνοντας συνεδρίες εναλλάξ, είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα που χρησιμοποιούσε το solarium χωρίς τα φίλτρα να αναφέρει ότι ένιωθε μεγαλύτερη ευεξία μετά την συνέδρια, ενώ όταν έπρεπε να επιλέξουν για την τρίτη συνέδρια μηχάνημα επέλεγαν αυτό χωρίς φίλτρα.
Αν λοιπόν επιθυμείτε να αφεθείτε στα χέρια του πανίσχυρου θεραπευτή Ήλιου για την περίθαλψη του σώματος και του νου τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, άφθονο νερό και ύπνο νωρίς ώστε να ξυπνήσετε νωρίς και αφού επιλέξετε ένα ηλιόλουστο σημείο, να καθίσετε αναπαυτικά πριν ανατείλει ο Ήλιος, τότε που η ζωτική ενέργεια είναι στο απόγειο της. Φορέστε λευκά άνετα ρούχα και κρατήστε το μυαλό σας με καθαρές και αγνές σκέψεις. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στον Ήλιο.
Αποφύγετε τις υπερβολές και την έκθεση στον Ήλιο για πολλές ώρες ,ιδιαίτερα όταν αυτός μεσουρανεί. Όταν μιλάμε για ηλιοθεραπεία εννοούμε θεραπεία και όχι τεχνική μετατροπής του χρώματος μας.
Και μην ξεχνάτε… “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου